KlussenKlussen

(Bureau)stoel herstofferen

Als u een oude (bureau)stoel heeft die betere tijden gezien heeft, dan zal u merken dat de stof de eerste plaats is waar deze schade oploopt. In plaats van de stoel te vervangen, kunt u deze ook nieuw leven inblazen door hem opnieuw te stofferen. Het is vaak zo dat deze dan weer jaren mee kan gaan en er weer als nieuw uit kan zien. Met het onderstaande stappenplan kan er weinig mis gaan.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u maar enkele materialen en gereedschappen nodig. Deze zijn samengevat in het onderstaande lijstje, inclusief de gemiddelde prijs.

Materiaal Prijs Gereedschap Prijs
Stof €15 per m Nietpistool €15
Schuim (optioneel) €10 per m2 Nietpistool huren €17,50 per dag
Lak (optioneel) €30 per 750 ml Schroevendraaier €5
Ontvetter €10 per 500 ml Schaar €4
Grondverf (optioneel) €25 per 750 ml Stift €3
Schuurpapier €6 per rol Spelden €2,50
Kwast €4 per stuk

Stap 1: de stoel demonteren

Het is veel gemakkelijker om de stoel te herstofferen als u deze eerst volledig demonteert. U kunt dan ook eventuele reparaties uitvoeren, indien nodig. Haal de (bureau)stoel daarom volledig uit elkaar zodat u overal goed bij kunt. De onderdelen reinigt u grondig met een sopje en een ontvetter.

Tip: maak foto’s terwijl u stapsgewijs de stoel demonteert. Hierdoor is het aanzienlijk gemakkelijker om deze weer in elkaar te zetten zometeen. Leg ook alle materialen die u loshaalt op volgorde van wanneer u ze heeft verwijderd. U kunt de stoel dan door deze rij in omgekeerde richting te volgen gewoon weer in elkaar zetten.

Stap 2: de oude stof verwijderen

Nu kunt u zich richten op het herstofferen van de stoel. Verwijder de oude stof en probeer dit zo netjes mogelijk te doen. Het stuk dat u er afhaalt kan fungeren als een mal voor het nieuwe stuk stof dat u gaat plaatsen. Inspecteer het schuim en bepaal of u dit wilt hergebruiken of dat u hier een nieuw stuk schuim voor wilt plaatsen. Ook hier kunt u het oude schuimstuk weer gebruiken als mal en om te bepalen welke afmetingen uw nieuwe schuimstuk moet hebben.

Stap 3: het stofferen van de stoel

Nu kunt u de nieuwe stoel gaan stofferen. Hier hebben we het onderstaande stappenplan voor opgesteld.

 1. Leg het zitvlak van uw stoel ondersteboven op de nieuwe lap stof. Zorg dat het schuim er goed tussen ligt en dat het zitvlak zich in het midden van de stof bevindt.
 2. Pak het nietpistool en zet de stof aan één kant van het zitvlak goed vast.
 3. Trek de stof strak aan naar de tegenovergestelde zijde en zet deze vervolgens aan de andere kant vast met nietjes.
 4. Deze stappen kunt u voor de overige twee tegenovergestelde zijden herhalen.
 5. Draai het zitvlak om en controleer of alles goed zit.

Stap 4: de oude stoel herstellen en verven

Dit is ook het moment om de oude (bureau) stoel te herstellen voordat u deze weer in elkaar zet. Als uw stoel van een plasticachtig materiaal gemaakt is, dan zal dit lastiger zijn, maar indien deze van hout is gemaakt, kunt u reparaties uitvoeren en de stoel weer tot leven brengen. U kunt dan het onderstaande stappenplan volgen.

 1. Maak de onderdelen van de stoel schoon en ontvet ze. Laat alles goed drogen.
 2. Schuur de onderdelen goed op. U gebruikt een middelgrof schuurpapier als u met kaal hout werkt en een fijn schuurpapier als het hout al verf bevat. Is deze verflaag beschadigd, dan kunt u deze het beste verwijderen.
 3. Maak de stoel volledig stofvrij met een borstel.
 4. Herstel beschadigingen met een plamuurmiddel en een plamuurmes. Breng dit zo strak mogelijk aan en laat het goed drogen.
 5. Schuur de onderdelen nogmaals en maak ze stofvrij.
 6. Zet de onderdelen in de grondverf. Als u met kaal hout werkt verdunt u deze grondverf met 5 procent. Het zal dan beter intrekken en beter hechten.
 7. Schuur de grondverf nogmaals op, maak de stoel stofvrij en controleer of u alle oneffenheden heeft weggewerkt.
 8. Breng nu de lak aan met een kwast. Er zijn vaak twee lagen nodig.
 9. Laat de lak goed drogen en gebruik hiervoor nauw de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 5: de stoel weer in elkaar zetten

Nu kunt u de (bureau) stoel weer in elkaar zetten. U gebruikt hiervoor de foto’s die u gemaakt heeft toen u de stoel uit elkaar haalde. Als het goed is liggen alle onderdelen ook nog op volgorde dus u kunt simpelweg achteraan beginnen en naar voren werken. Als uw stoel weer in elkaar is zal deze er weer volledig als nieuw uitzien en vele jaren meekunnen.

Tip: lak is pas na 1 tot 2 weken stoot- en krasvast. Houd hier dus rekening mee als u de stoel geverfd heeft.

Vergelijk offertes

Wilt u uw bureaustoel liever laten herstofferen? Dan bent u niet de enige. Via onze vergelijkingstool kunt u hier offertes voor opvragen en zo de beste deal uitkiezen bij één van uw plaatselijke specialisten.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen