KlussenKlussen

Afvoer ontstoppen

Een verstopte afvoer is erg vervelend. Of je nu problemen hebt in je keuken, je douche of je wastafel, als de afvoer verstopt is, dan kun je hier geen gebruik meer van maken. Het is dus zaak om de verstopping zo snel mogelijk te verhelpen. Hiervoor kun je een loodgieter inschakelen, maar er zijn een aantal trucjes die je eerst zelf kunt uitproberen.

Wanneer bel je een loodgieter?

In sommige gevallen is het beter om direct een loodgieter te bellen in plaats van zelf aan de slag te gaan. Er is dan een kans dat je het erger maakt of dat je je woning onnodig vies maakt of onder laat stromen. Is er sprake van een totale verstopping, dan kun je dit probleem waarschijnlijk niet zelf verhelpen. We spreken van een totale verstopping als het probleem bij meerdere afvoeren tegelijkertijd speelt. De verstopping is dan vaak diep in de leidingen aanwezig en alleen loodgieters hebben de juiste gereedschappen en kennis om dat goed te verhelpen.

Wat kun je zelf doen?

Is er bij jou echter sprake van een plaatselijke verstopping, dan is het wat overdreven om hier direct een loodgieter voor te bellen. Je kunt deze vaak sneller en ook goedkoper zelf verhelpen. Je kunt dan de volgende maatregelen eerst uitvoeren.

  • De plopper: probeer eerst je afvoer te ontstoppen met een plopper, want dat levert de minste overlast op en je handen blijven schoon. Gebruik tape om het overloopgat dicht te plakken. Zo kan de plopper een vacuüm creëren. Doe om de zelfde reden wat water in de bak zodat de plopper onder water komt te staan als je deze over de afvoer plaatst. Beweeg de plopper vervolgens een aantal keren op en neer en zet daarbij flink wat kracht. Het is de bedoeling dat de plopper zichzelf vast zuigt, dus haal hem niet los totdat je gaat controleren of het heeft gewerkt. Probeer dit een aantal keren. Lukt het je niet om je afvoer zo te ontstoppen, dan kun je een andere methode proberen.
  • De beker of zwanenhals verwijderen: dit is een wat rommeligere methode, dus doe keukenhandschoenen aan en zet het raam open voor ventilatie. Plaats een grote emmer onder je afvoer en verwijder de sifon of zwanenhals. Maak alles goed schoon en plaats het weer terug. Controleer of de verstopping nu is verholpen. Zo niet, dan kun je de volgende methode proberen.
  • Een veer gebruiken: je kunt bij de bouwmarkt een ontstoppingsveer huren, maar je kunt deze ook zelf aanschaffen. Als de plopper niet heeft gewerkt en de sifon is schoon, dan bevindt de verstopping zich dieper in de leidingen. Een ontstoppingsveer is een lange ijzeren draad met daaraan een haak. Je kunt deze draaiend in de afvoer aanbrengen en zo de verstopping losmaken.

Gebruik geen chemische ontstopper

Een laatste optie die je hebt is het gebruiken van een chemisch ontstoppingsmiddel. Deze kun je aanschaffen bij supermarkten en bouwmarkten. Deze middelen zijn erg effectief bij plantaardige verstoppingen, omdat deze daar volledig door worden ontbonden. Het is de vraag of dit een geschikte oplossing is, omdat je deze chemische middelen het milieu in brengt. Het moet echt een laatste redmiddel zijn. Tot die tijd kun je de ontstopping ook proberen te verhelpen met de volgende middelen die je ongetwijfeld in je keukenkastjes hebt staan.

  • Soda en azijn: met soda en azijn kun je van alles schoonmaken en dit is niet alleen een goed middel om je afvoer mee te ontstoppen, maar ook om ze mee te onderhouden en verstoppingen te voorkomen in de toekomst. Neem een handje soda, los dit op in een kopje water en giet het in je afvoer. Daarna giet je hier een kopje azijn achteraan. De twee stoffen reageren op elkaar en gaan bruisen. Laat het een half uur inwerken en spoel de leidingen na met kokend water.
  • Cola: je kent waarschijnlijk de verhalen wel over hoe cola koperen munten weer kan doen glanzen. Zo kan het ook je afvoerpijpen reinigen en verstoppingen losmaken. De bruisende werking verhelpt de verstopping. Laat de cola een uurtje inwerken en spoel alles na met kokend water.
  • Afwasmiddel: kleine verstoppingen kunnen soms simpelweg met afwasmiddel verholpen worden. Door hier wat van in je afvoer te spuiten wordt vet opgelost en worden etensresten zacht en glad. Laat het afwasmiddel een tijd inwerken (eventueel tijdens de nacht) en spoel de afvoer na met heet water.
  • Koffieprut: koffieprut kun je gebruiken om je leidingen mee te ontstoppen en om ze mee te onderhouden. De kleine korrels werken als een schuurspons en scrubben de binnenkant van je leidingen zo schoon. Breng het aan in je putje en spoel na met kokend water.

Geen succes? Schakel een loodgieter in

Is het je niet gelukt om met deze methoden je afvoer te ontstoppen, dan zit er weinig anders op dan een loodgieter te bellen. Als jouw verstopping niet erg urgent is, dan kun je dit het beste doen tijdens kantooruren. Spoedinterventies en reparaties die ’s nachts of in het weekend moeten plaatsvinden zijn vaak behoorlijk duur en hiervoor betaal je mogelijk een flinke toeslag. Een loodgieter kan je verstopping vaak snel verhelpen en jij kunt weer probleemloos van je afvoer gebruik maken.

Vergelijk offertes

Ben je op zoek naar een vakkundige en betaalbare loodgieter voor het ontstoppen van jouw afvoer? Maak dan hier gebruik van onze vergelijkingstool en benader meerdere specialisten uit jouw regio tegelijkertijd. Je voert jouw opdracht in en je ontvangt snel offertes van loodgieters die dit graag voor je oppakken. Zo haal je vakmanschap in huis zonder dat je hier te veel voor betaalt.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen