6x Veelgemaakte fouten warmtepomp

Het is de bedoeling dat er in Nederland vanaf 2021 geen gasketels meer geïnstalleerd worden. Uiteraard moet er dan wel een vervangend apparaat komen en warmtepompen zijn dan een zeer geschikte optie. Warmtepompen gebruiken de warmte die schuilgaat in de lucht, de grond en het grondwater om uw sanitaire en/of uw verwarmingswater mee op te warmen. Dit kan al bij lage temperaturen, dus daarom is een warmtepomp erg zuinig in het gebruik. Daarnaast wordt er geen gas gebruikt en dat betekent dat er geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn voor het verwarmen van uw water. U kunt een warmtepomp dus zeker in overweging nemen en leren van de onderstaande veelgemaakte fouten van uw voorgangers.

Geen hybride warmtepomp kopen

Veel mensen die een nieuwe hr-ketel nodig hebben kijken naar de prijs van warmtepompen en schudden dan het hoofd. Warmtepompen zijn inderdaad duurder dan hr-hetels, maar dat is alleen bij de aankoop zo. Daarna kunt u met een warmtepomp aanzienlijk meer besparen dan met een hr-ketel en heeft een warmtepomp veel minder onderhoud nodig. Nadat u de warmtepomp heeft aangeschaft zal u er dus alleen maar financieel voordeel van zien en dat betekent dat u de investering kunt afbetalen met uw besparingen. Voor gewone huishoudens is een hybride warmtepomp ideaal. Deze is niet bijzonder duur (prijzen beginnen bij €4000 en daar gaat dan nog subsidie vanaf) en bevat een aparte ketel die zal bijspringen als er even niet genoeg warmte in de lucht aanwezig is om aan uw warm water behoefte te voldoen. Zo bespaart u veel, maar heeft u toch altijd gegarandeerd warm water.

Vergeten de subsidie aan te vragen

Voor alle warmtepompen die water verwarmen is een subsidie beschikbaar via de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Deze subsidie, genaamd de Investeringssubsidie Duurzame Energie, loopt nog tot en met 31 december 2020 en geldt voor iedereen die een warmtepomp, pelletkachel, zonneboiler of biomassaketel aanschaft. U krijgt dan ongeveer 20 procent terug van de aanschafprijs, maar dit bedrag scheelt per apparaat. U moet er wel zorg voor dragen dat uw warmtepomp op de apparatenlijst staat en deze vindt u gemakkelijk online. Er zijn ook andere voorwaarden, dus leest u deze even rustig door voordat u een aankoop doet. Wees er op tijd bij, want na de plaatsing heeft u nog maar 6 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen.

Niet naar uw gemeentehuis gaan met uw plannen

Over subsidies gesproken, het is ook erg goed mogelijk dat u bij uw gemeente geld kunt krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Ga daarom altijd even bij uw gemeentehuis langs en bespreek uw plannen met een medewerker. De regionale subsidies worden ook regionaal bepaald, dus of u dit krijgt is afhankelijk van waar u de warmtepomp gaat plaatsen. Dit alles kunt u dus alleen bij de desbetreffende gemeente achterhalen.

Als ondernemer geen warmtepomp aanschaffen

Ook voor ondernemers zijn er mogelijkheden om fiscaal voordeel te halen uit de aanschaf van een warmtepomp. Als u dit doet voor uw bedrijf, dan kunt u gebruik maken van de Milieu Investeringsaftrek en de Energie Investeringsaftrek. Het is dus ook voor u als ondernemer gunstig om uw bedrijf milieuvriendelijker te maken met een warmtepomp.

Niet het gehele financiële plaatje bekijken

Veel mensen kijken naar de mogelijkheid om een warmtepomp aan te schaffen en schrikken dan af door de initiële kosten. Sommige warmtepompen zijn inderdaad erg duur en dan hebben we het over bedragen van over de €10.000. Dit zijn enorme installaties die moeten worden ingegraven en die eigenlijk het meeste voor nieuwbouw worden gebruikt. Voor normale al bestaande huishoudens zijn er ook warmtepompen, zoals de boven al genoemde hybride warmtepomp, die wel betaalbaar zijn. Voor een hybride warmtepomp, bijvoorbeeld, betaalt u €4000 – €8000. Hiervoor krijgt u dan ook subsidie en die ligt tussen de €800 en €1500. Met het geld dat u vervolgens kunt besparen heeft u deze investering binnen 8 jaar terugverdiend. Dit betekent dat u nog minstens 10 jaar heeft om kale besparingen te maken. Na de plaatsing heeft u verder weinig uitgaven meer aan de warmtepomp. Voordat u zich laat afschrikken door de aankoopprijs kunt u dus beter eerst een volledige berekening maken van de situatie bij u thuis als u in een warmtepomp investeert.

Een lucht-lucht warmtepomp kopen

Er zijn ook warmtepompen waarmee u de lucht kunt verwarmen of koelen. Dit zijn eigenlijk airconditioners die ook als verwarmingssysteem kunnen fungeren. Als u op zoek bent naar een airco, dan is dit de meest milieuvriendelijke en energiezuinige optie en dus een goede keuze. Wilt u echter een lucht-lucht warmtepomp aanschaffen als verwarmingselement, dan is dat misschien een wat slechter idee. Dit type warmtepomp is namelijk niet gesubsidieerd en het kan niet als volwaardige verwarming werken. Als u een kleine ruimte heeft die onverwarmd is en die u op die manier wilt verwarmen, dan is het prima. Maar een hybride warmtepomp is min de subsidie eigenlijk net zo duur en daarmee kunt u al uw verwarmingswater opwarmen. In die situatie is dat dus vaak de beste keuze.

Vergelijk offertes

Wilt u een warmtepomp aan gaan schaffen, dan kunt u dit doen door gebruik te maken van onze vergelijkingstool. U kunt dan meerdere leveranciers tegelijkertijd aanspreken en vragen om een offerte voor uw warmtepomp. Maak hier en vergelijking van en u vindt de beste specialist en een mooie deal tegelijkertijd.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen