KlussenKlussen

5x Veelgemaakte fouten vochtbestrijding

Als u problemen heeft met vocht, dan is het zaak om daar snel wat aan te doen. Doorslaand vocht, condensatie, optrekkend vocht en vocht in de kruipruimte of kelder zijn allen gevolgen van een grotere oorzaak. Ook kan een lekkage soms maanden onontdekt blijven en al die tijd zijn uw muren en vloeren nat geworden, met allerlei gevolgen van dien. Vocht in huis veroorzaakt schimmel, dit trekt ongedierte aan en daardoor kunt u gezondheidsklachten krijgen. Grote vochtoverlast kan onherstelbare schade aanrichten aan uw constructie. Als u vochtbestrijders nodig heeft, gebruikt u dan de onderstaande veelgemaakte fouten in uw voordeel.

In deze kluswijzer:

Te lang wachten

Het is vaak zo dat mensen die vochtproblemen ontdekken hopen dat het wel weer over gaat. Ook kan het zijn dat er geen geld is voor vochtbestrijding en dat de reparatie om die reden wordt uitgesteld. Eigenlijk is het nooit goed om te wachten met het bestrijden van uw vochtprobleem, omdat dit vroeg of laat gewoon weer terug zal komen. Hier vindt u een lijst met de meest voorkomende soorten vochtproblemen, de symptomen en de meest gangbare oorzaken. U kunt uw vochtprobleem alleen aanpakken door de oorzaak ervan te verhelpen.

Soort vochtprobleem Hoe te herkennen Oorzaak
Doorslaand vocht Vochtplekken op willekeurige plaatsen op de muur of het dak Een lekke gevel of dak
Condensatie Vochtplekken op koude oppervlakten en kozijnen Gebrek aan ventilatie
Optrekkend vocht Vochtplekken aan de onderkant van de muur Geen onderkapping in de muren
Lekkage Langzaam groeiende vochtplekken op de muur of in de vloer Gesprongen leiding

Tip: de symptomen van condensatievocht en doorslaand vocht zijn veelal hetzelfde. Als u zeker weten wilt waarmee u te maken heeft, plak dan een stukje aluminiumfolie tegen de muur en wacht enkele dagen af. Ziet u vocht ontstaan tussen het folie en de muur, dan is er sprake van doorslaand vocht. Zijn er druppels aan de buitenkant van het folie zichtbaar, dan heeft u met condensatie te maken.

Niet direct ventileren

Vanaf het moment dat u vocht in uw woning heeft aangetroffen, ongeacht de oorzaak en de plaats, is het zaak om de desbetreffende ruimte goed te ventileren. Dit zal vaak het probleem niet oplossen (behalve als het condensatievocht betreft), maar het zal wel helpen het probleem tijdelijk te controleren. Door het vocht een uitweg te geven kunt u er zorg voor dragen dat de vochtplek niet erger wordt en dat ongezonde lucht wordt afgevoerd voordat u het kunt inademen. Het is dan wel erg belangrijk dat u direct de vochtbestrijders belt.

Geen vergelijking maken

Het kost even wat extra tijd en moeite, maar het is zeker goed om een vergelijking uit te voeren van 3 tot 6 vochtbestrijders uit uw omgeving. Een vochtbestrijder zal namelijk bij u langs willen komen om de oorzaak van het vocht te onderzoeken en om zo een plan van aanpak voor te stellen. Dan kan er ook een offerte gemaakt worden met een prijskaartje daarvoor. Het is belangrijk dat u de juiste bestrijding ontvangt voor de juiste prijs en dat kunt u alleen zeker weten als u alle opties heeft bekeken. Nodig daarom 3 tot 6 vochtbestrijders uit om uw vochtprobleem te bekijken en vraag hen een offerte op te maken. Let op, want soms moet u voor dit onderzoek betalen als u met die vochtbestrijder niet verder gaat. Eventueel maakt u dan al een voorselectie van bedrijven, zodat u zo min mogelijk kosten heeft. De offertes vergelijkt u met elkaar zodat u de beste, de vakkundigste en de meest gunstig geprijsde vochtbestrijder uit kunt kiezen.

Te snel willen herstellen

Nadat de oorzaak van uw vochtprobleem is opgelost is het tijd om de aangerichte schade te laten herstellen. Het is echter verstandig om hier een tijdje mee te wachten totdat u zeker weet dat uw muren, vloeren en/of dak goed droog zijn. Gaat u te snel weer aan het schilderen of behangen, dan zal u hier ongetwijfeld problemen aan ondervinden. Het behang zal niet goed hechten en de verf zal gaan bladderen of blaasjes gaan vertonen. Uw vochtbestrijder weet als het goed is exact hoe lang u moet wachten totdat u kunt overgaan op de reparatiewerkzaamheden. Wilt u deze tijd versnellen, dan kunt u eventueel een bouwdroger huren.

Zelf een oplossing zoeken

Vocht in huis is om een verscheidenheid aan redenen erg ongunstig en de oorzaak van het probleem is ook vaak ernstig. Het is erg belangrijk dat u dit professioneel laat oplossen en niet zelf in de weer gaat. Voor doorslaand vocht, bijvoorbeeld, kunt u overwegen zelf uw muren te impregneren, maar vaak is een volledige gevelrenovatie veel effectiever. Het behandelen van optrekkend vocht kunt u eigenlijk niet zelf en hiervoor moet een specialist uw muren injecteren of onderkappen. Een lekkage aan zichtbare leidingen kunt u mogelijk zelf oplossen, maar als deze zich in de muren of de vloer bevinden haalt u er beter een specialist bij. Alleen condensatievocht kunt u zelf bestrijden door de ventilatie in uw woning te verbeteren.

Vergelijk offertes

Heeft u besloten dat het tijd is om een vochtbestrijder in te schakelen? Dan kunnen wij u helpen met het vinden van offertes en het besparen van een mooi bedrag. Het enige dat u hoeft te doen is onze vergelijkingstool te openen en de verplichte velden in te vullen. U zal snel de informatie ontvangen die u heeft opgevraagd.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen