KlussenKlussen

4 Veelgemaakte fouten dakkapel

Met een dakkapel kunt u waarde toevoegen aan uw woning en een anders misschien donkere en onbruikbare zolderkamer nieuw leven in blazen. Er worden op dit moment veel dakkapellen geplaatst, omdat ze relatief goedkoop zijn en tegelijkertijd veel voordelen met zich meebrengen. Mensen die op zoek zijn naar een ruimer huis, maar die niet in staat zijn om te verhuizen, bijvoorbeeld, kunnen met een dakkapel een extra kamer creëren of een kleine kamer ruimer maken. Denkt u eraan om een dakkapel te laten plaatsen? Vergeet dan niet de volgende veelgemaakte fouten goed door te lezen.

Geen prefab, kunststof, of casco kiezen

Prefab dakkapellen, dakkapellen van kunststof en dakkapellen die casco worden opgeleverd zijn vaak het goedkoopste. Toch kiezen veel mensen voor een duurder alternatief, omdat er over deze opties een aantal valse vooroordelen rondgaan die ze niet kunnen afschudden. Toch hebben ze, ondanks de goede prijs, ook een aantal andere kenmerken die in hun voordeel werken.

  • Prefab: prefab dakkapellen worden vaak afgewezen om het gebrek aan inspraak over het ontwerp. En het is natuurlijk zo dat u een prefab dakkapel kiest uit een catalogus met daarin voorbestemde modellen. Prefab heeft echter vele voordelen. Zo is het goedkoop, kan de dakkapel binnen een dag geplaatst worden en heeft u dus te maken met een minimum aan overlast. Veel leveranciers van prefab dakkapellen bieden steeds meer mogelijkheden aan om de dakkapel toch naar eigen smaak aan te kleden. Dit is dus zeker een optie om niet te negeren.
  • Kunststof: het materiaal kunststof heeft ook een slechte reputatie en dat komt voort uit het verleden. Toen kunststof net op de markt kwam had het een glanzend en plasticachtig uiterlijk, maar vandaag de dag is dat al lang niet meer zo. U kunt kunststof krijgen in een verscheidenheid aan uitvoeringen, zoals houtlook en metaallook, en die zijn bijna niet meer van het voorbeeldmateriaal te onderscheiden. Kunststof is goedkoop, duurzaam, isoleert uitstekend, onderhoudsarm en sterk en dus zeker een materiaal om in overweging te nemen.
  • Casco: u kunt uw dakkapel ook casco laten opleveren. Dat betekent dat het bouwwerk water- en winddicht gemaakt wordt, maar dat u het zelf verder moet afwerken. U kunt dan veel geld besparen, maar moet dus wel zelf nog de handen uit de mouwen steken. Veel mensen schrikken hierdoor af, omdat het veel werk in houdt. Het grote voordeel van een casco opgeleverde dakkapel is, naast financieel, dat u deze volledig kunt afwerken zoals u het voor ogen heeft. Naderhand heeft u dus een unieke (theoretisch op maat gemaakte) dakkapel voor een fractie van de prijs.

De vergunning vergeten

Een goede leverancier van dakkapellen zal u erop wijzen als er voor uw dakkapel een vergunning nodig is. Ook zal deze u helpen bij het aanvragen van de vergunning bij de gemeente. Het is echter mogelijk dat dit punt vergeten wordt en er zijn toch vrij veel situaties waarin een vergunning nodig kan zijn. Een dakkapel aan de voorkant van het huis, bijvoorbeeld, is nooit vergunningsvrij en ook veel op maat gemaakte dakkapellen zullen een vergunning nodig hebben. Daarnaast verschillen de regels per gemeente ook nog eens enigszins, wat het allemaal ook niet gemakkelijker maakt. Stap daarom altijd even naar uw gemeentehuis of online loket en doe navraag over de vereisten die gelden in uw gemeente voor het laten plaatsen van een dakkapel. Als deze wel nodig is, dan zal u bijvoorbeeld bouwtekeningen moeten inleveren en andere documentatie moeten kunnen tonen. Uw leverancier kan u helpen met het verzamelen van alle documentatie.

Vergeten de buren in te lichten

Er zijn een aantal redenen waarom het verstandig is om met uw buren te praten over uw plannen om een dakkapel te plaatsen. Allereerst is het natuurlijk gewoon beleefd om te doen, omdat zij ongetwijfeld ook in meer of mindere mate te maken zullen krijgen met de overlast die daarmee gepaard gaat. Er zijn ook enkele andere redenen waarom het handig is om de buren aan uw kant te krijgen.

  • Klachten: heeft u de buren niet ingelicht en staat er ineens een grote kraan bij uw woning en worden er sloopwerkzaamheden verricht, dan is er altijd een kans dat ze gaan klagen. Misschien is er wel iemand ziek thuis die graag wil slapen of moet er iemand studeren voor het eindexamen. Door de buren in te lichten kunnen ze alternatieve oplossingen zoeken en worden ze niet verrast door de abrupte overlast.
  • Vergunning krijgen: een onderdeel van de aanvraag van uw vergunning is dat de buren gevraagd wordt of ze bezwaar hebben. Als uw dakkapel het uitzicht van iemand zal gaan belemmeren, dan is het natuurlijk mogelijk dat ze het met uw bouwproject niet eens zijn. Als u de buren al heeft ingelicht over uw plannen, dan is de kans ook kleiner dat ze bezwaar in gaan dienen tegen uw vergunningsaanvraag.
  • Ruimte maken: prefab dakkapellen worden met een kraan naar het dak getakeld, maar er moet natuurlijk wel ruimte zijn voor die kraan. Als u de buren heeft ingelicht kunt u ze direct vragen op die dag de auto even ergens anders te parkeren, zodat de kraan probleemloos kan worden neergezet.

Vergelijk offertes

Een laatste veelgemaakte fout is dat er veel vergeten wordt de dakkapellen markt goed te onderzoeken. Voor exacte prijzen voor dakkapellen bij betrouwbare fabrikanten kunt u onze vergelijkingstool raadplegen. U ontvangt dan enkele vrijblijvende offertes die u met elkaar kunt vergelijken om de meest gunstige deal aan te wijzen en geld te besparen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen